In memoriam dr. Kickinger Antal

In memoriam dr. Kickinger Antal

2012. december 10-én, életének 88. évében, rövid betegség után elhunyt dr. Kickinger Antal a Heim Pál Gyermekkórház és a Fül-orr-gége- és Bronchológiai Osztály nyugalmazott főorvosa.

"Egy munkahelyes" ember volt, 1949-től 1990-es nyugdíjazásáig, majd nyugdíjasként még két évig, azaz összesen 43 éven át volt kórházunk dolgozója. Gyermekgyógyász szakorvosi vizsgája után, 1953-ban került át az akkor újonnan alapított Fül-orr-gégeosztályra, ahol hamar, 31 évesen az ambulancia vezető főorvosa lett. Még együtt dolgozhatott a ház legendás, nagy alakjaival: Dobszay László és Sárkány Jenő professzorokkal, Kallay Ferenccel, a gyermek fül-orr-gégészet hazai megalapítójával.

Lelkiismeretes, kiváló szakember volt, aki kerülte maga körül a nagy felhajtást, de akire mindig, bizton lehetett számítani. A rádió gyermekkórusa orvosaként azért rá is vetült egy kis hírnév. A szakma gyakorlati embere volt, magabiztosan, jól operált a sokszor mostoha körülmények ellenére is. Hatalmas praxissal büszkélkedhetett volna, ha lett volna ilyen ambíciója. Nem tolakodott soha előre, és talán éppen ezért is kollégái körében osztatlan népszerűségnek örvendett, szerettük bölcsességét, nagyszerű humorát, kedvességét. Bár egy gyermekkori sérülés miatt nehezen járt, a karácsonyi és egyéb összejöveteleket az osztályon, egészen a legutolsó időkig ki nem hagyta volna. Örültünk, amikor velünk volt.

Már most nagyon hiányzik.

Katona Gábor