Hogyan "beszélnek" a kisbabák?

A kisgyermekek megfigyelése nem könnyű feladat. Sokszor elhangzik az a mondat, hogy "persze, nehéz a gyerekekkel, mert nem mondják el, hogy mi bajuk van". Ez bizonyos szempontból így is van. Mégis azt lehet mondani, hogy a gyerekek kifejezik állapotukat, csak másként, mint a felnőttek.

A szülők számára nagyon fontos, hogy kisbabájuk sírásának, nyugtalanságának, vagy más problémájának okát felleljék, amihez több szempontot kell figyelembe venni. Elsődlegesen meg kell figyelni a csecsemőt nyugodt állapotában: a figyelmét, testtartását, mozgását stb.

Az alaphelyzetet ismeretében állapítható meg igazán, hogy mi az általunk tapasztalt változás. Nagyon fontos, hogy minden szülő jól megértse csecsemője jelzéseit, hiszen ez a kiegyensúlyozott csecsemőkor alapja.

Az "Egészséges utódokért" szűrőprogram keretében a különböző csecsemő és kisdedkori viselkedési zavarok okainak kutatásával és megelőzésével foglalkozunk. A Heim Pál Gyermekkórház szűrő programjának részét képező kérdőív-csomag összeállítását a Magyar Tudományos Akadémia Fejlődéslélektani Csoportja támogatta. A kérdések alapján is láthatóvá válik, hogy milyen sok tényező játszik szerepet a kisbabák különféle viselkedési megnyilvánulásaiban.

A modern csecsemőkutatás eszközeivel felmérhetők a csecsemők képességei, a videotechnika pedig lehetőséget nyújt a különböző viselkedési megnyilvánulások rögzítésében és elemzésében.

Ha többet szeretnének megtudni a kisbabák viselkedéséről, temperamentumuk jellemzőiről és ezek megfigyelési lehetőségeiről, figyelmükbe ajánljuk az alábbiakat:

Kedves Anyukák és Kisbabák! Vegyetek részt Mama-Baba Kutatásunkban!

Budapesti anya-baba párok jelentkezését várjuk, ha a csöppség 1-8 hónapos és szívesen részt vennétek játékos vizsgálatainkban, amiből többek között az is kiderül, hogyan "beszélgetnek" a kisbabák.

Részletesen tájékoztatunk:
telefonon: 279-6098 vagy
e-mailen: babamama@mtapi.hu
Honlapunk: www.babakutatas.hu

Várunk szeretettel!

Bekecs Boglárka
kutatásszervező
MTA Pszichológiai Kutatóintézete
Fejlődéslélektani Csoport