Rövid kórháztörténet

A Kórház elődjét, a Magyar Királyi Központi Állami Gyermekmenhelyet 1908-ban alapították. Az elhagyott gyermekek tanítását és gyógyítását biztosította.

Az I. világháború idején az árva gyerekek befogadására szánt épület túlzsúfolt lett, többek között a korszakra jellemző járványok valamint a háború veszteségei miatt. Az elkövetkező években a menekültek elhelyezése jelentett plusz feladatokat az Intézet számára.

1925-ben a Fertőzőpavilonra emelet épült, mely az irgalmas nővérek szállásául szolgált. Az Intézetben a fekvőbeteg-ellátás (1934-ben már 420, 1944-ben 500 ágyon gyógyítanak) üzemeltetése mellet járó beteg ambulanciákon is fogadták a betegeket.

A II. világháború ismét zsúfoltságot okozott, sok gyermek árvult el, súlyos károk keletkeztek a Kórház több épületében is. A háború után rekonstruálták az épületet és Országos Gyermekvédő Intézetté keresztelték át. 1953-ban, miután a Főváros felügyelete alá került és gyermekvédelmi szerepét elvesztette, nevét Bókay János, majd nem sokkal később Heim Pál Gyermekkorházzá változtatták.

A Heim Pál Gyermekkórház név felvételekor az Intézmény 555 ágyon várta a betegeket.A Kórházhoz Poliklinikát csatoltak, a főváros déli-keleti gyermek betegeinek befogadása céljából. A gyermek szakorvos képzés egy időre az Intézmény falai között működő l. Gyermek gyógyászati Tanszékéhez került. Ez a feladat az egyetemi integráció kapcsán a Semmelweis Orvostudományi Egyetem feladatává vált, egyetemi tanszék azonban azóta is működik a Heim Pál kórházban.

Prof. Harmat György 2005 végén vette át az intézmény irányítását és a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat javaslatára összevonta a Madarász utcai Gyermekkórházat a Heim Pál Gyermekkórházzal.

Az Üllői úton lévő központi telephelyen tizenhárom fekvőbeteg osztály, számos szakrendelő, diagnosztikai laboratóriumok, gyógyszertár, tornaterem található. A korszerű dignosztika hátteréül laboratórium, Kiemelkedő diagnosztikai ellátó helyek, a laboratórium a Röntgen és ultrahang osztály szolgál, a CT vizsgáló a anap 24 órájában a rendelkezésre áll.

A központi (A) épület földszintjén 2007-ben megnyílt az ország talán legmodernebb Gyermeksürgősségi osztálya.

2006 végén lebontották a régi G pavilont, majd 2009-ben átadták az új korszerű épületet 80 belgyógyászati ággyal, speciális endoszkópos és alváslaborral. A kórtermekben kényelmes elhelyezést biztosítanak a szülők számára is. 2009-ben adják át az új 30 ágyas Pszichiátriai osztály és a gyermek fogászati centrum is.

Visszalép Lap tetejére